Vízi túra Tisza-tó

Tisza-tavi apartmanunk ajánlata:

A Potyka Apartman kiváló szálláshelyet biztosít, akár rövidebb, akár hosszabb időt tervez Tiszafüreden tölteni! Fedezze fel a Tisza-tó értékeit, természeti látványosságait! Tiszafüred az egyik legnépszerűbb nyaraló hely, azonban természeti kincseit ősszel, tavasszal, vagy akár télen is meglátogathatja.
Jöjjön el hozzánk kikapcsolódni Tiszafüredre a Potyka Apartmanba!

Vízi túra foglalás: +36 30 2873722

Óhalászi sziget:

A Tisza-tó rejtélyes faluja igazi kalandot, élményt jelent a természet kedvelői számára. Az elárasztott faluhoz a vízi út az Óhalászi-Holt Tiszán keresztül vezet, csodás tavirózsa mezőkön keresztül. A Tisza-tó egyik legszebb területe. Óriási, öreg fák vízbe nyúló lombjai között vezet a vízi út, majd egy kilátó toronyt pillanthatunk meg, melyről körbenézve láthatjuk az egykor 300 fős település maradványait. Ez egy titokzatos sziget a Tisza-tavon, ami több száz éves múlttal rendelkezik. A kis falu maradványait a mai Tisza-tavon találhatjuk meg. Érdemes túravezetővel menni, aki ismeri a vizet, rejtélyes helyeket. Csónak foglalás: +36308380807

Tisza-tavi Madárrezervátum:

A Tisza-tavon van egy titokzatos hely, melyet kizárólag vízi úton lehet megközelíteni. A Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található, szigorúan védett természeti érték.
Megtalálható itt kis- és nagy kócsag, vöcsök, vadlúd, réce, sirály, kanalas gém, jégmadár, kormorán, kerecsensólyom, barna kánya, számos gémfaj, bakcsók, kárókatona. Ha szerencsénk van, cigányrécét, vagy vidrát is láthatunk. Megfigyelhetünk barna kányát, kerecsensolymot, kabasolymot, rétisast, halászsast. A tavaszi-őszi madárvonuláskor több százezer madár tartózkodik a Tisza-tavon. Láthatunk ludakat, récéket, sirályokat, réti sasokat, darvakat, halászsasokat, hattyúkat. Az erdők mellett hód, és vidra nyomokat fedezhetünk fel. Találkozhatunk dankasirályok tömegével, vöcsök, gém, réce, guvatfélék lehetnek a nyílt vizen. A nádasokban barna rétihéja, énekesmadarak fészkelhetnek. Láthatjuk az énekes rigót, vörösbegyet, ökörszemet, csuszkát, cinegét, pintyféléket, függőcinegét. A fák odvait kedvelik a szalakóták, zöld küllő és a seregély. 

A Tisza-tavi madárrezervátumban a kb. 200 megfigyelt madárfaj fele költésre érkezik a Tisza-tóhoz, másik részük főként átvonul, vagy állandó élőhelye a Tisza-tó. Minden év június 15.-e körül oldják fel a látogatási tilalmat, a költő madarak kicsinyei ekkorra már megerősödnek.

Júniusban elkezdődik a Tisza virágzása is, mely egy vagy két hetes időintervallumban szokott lenni. A kérészek sokasága jelenik meg, esti násztánca a víz felett felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak.

Tiszavirágzás:

A tiszavirág a legnagyobb méretű kérész, látványos rajzása révén vált ismertté, ez a Tiszavirágzás. Egy nap az ember életében nem sok, egy kérésznek azonban az egész életét jelenti. A kérésznek egyetlen napja van, hogy párt találjon magának, szaporodjon és a nap végén neki bealkonyul. A tiszavirág nem rendelkezik emésztőrendszerrel, nagyon gyenge teremtmény, vízcsepp, vagy szél hatására elpusztulhat.
A Tisza az utolsó élőhelyek egyike, melynek iszapos medrében még fejlődik ez a különleges rovar. A tiszavirág minden év júniusában jelenik meg. Egyetlen rajjá gyűlve a sok kis apró lény előadja élete első és egyetlen szerelmi táncát. A kifejlett kérész teljes életideje általában csak néhány óra, a napnyugta magával ragadja őket. Néhány óra alatt átélheti a természet csodáját.
A tiszavirág kényes teremtmény, szennyezett vizekben nem virágzik. Ha júniusban nem táncol, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben a folyóval. A folyó természeti csodája egyben a víz minőségét is jelzi. Csak a tiszta, oxigénben dús vizekben tudnak fejlődni.

Sulyom:

Aki járt már a Tisza-tavon, tudja, hogy minden évszakban különleges, más és más oldalát mutatja a természet. Májustól szeptember végéig vad és burjánzó arcát láthatjuk a természetnek, nádasokkal, ártéri fákkal, vízi növényekkel. A lebegő hínárnövény a sulyom, melynek rombusz alakú levelei beterítik a tavat. Kis fehér virágai július augusztusban jelennek meg, Termései ősszel érnek. Ehető növény, főzve, vagy lisztté őrölve fogyasztják, a Tisza parti éttermekben sulyom mártást készítenek belőle.

Csónak túrák a Tisza-tavon: www.tiszaitura.hu

Szállás Tiszafüreden, a Tisza-tó szívében, a Potyka Apartmanban


Négy apartmanban 18-21 fő elhelyezése lehetséges. Kisebb-nagyobb csoportoknak is ideális. Kényelmes, tágas szobák, minden apartmanhoz saját konyha, saját fürdőszoba tartozik. Kert, zárt parkoló, ingyenes WIFI! 

Egész évben nyitva!


Az év minden napján várjuk visszatérő és új vendégeinket!


strategiaiterv.hu